програмата


Откриване на изложба-базар "Дърворезба"
на 2 септември от 11:30 часа в Изложбената зала /Кръстникколчов хан/
на наследника на традициите на тревненските майстори - Антон Николов – победител в Майсторската надпревара по "Дърворезба" през 2015 г. в ЕМО "Етър".

Дърворезбата е едно от най-разпространените пластични изкуства в България. Тя е обвързана с вярванията, обредите и обичаите на българина, съпътстващи неговия бит и ежедневие. Дърворезбата е художествена обработка на дърво чрез изрязване на декоративни мотиви и изображения. Разцветът й е през XVIII и XIX век, когато се наблюдава подем в занаятчийството и архитектурата по българските земи. Дърворезбата намира приложение в църковната архитектура и във вътрешното храмово оформление - иконостаси, амвони, врати. Благодарение на дърворезбата много домове и предмети от бита се превръщат в истински произведения на изкуството.

Познати са два типа дърворезба:

• Пастирска (овчарска) – дребна и плитка резба, в която преобладават геометрични орнаменти - точки, кръгове, дъги, ромбове и кръстове, направени най-често с нож.

• Марангозка - занаятчийска, дълбока, скулптурна резба.

В периода на Възраждането в българските земи възникват три резбарски школи:

Самоковската се разпознава по разнообразието в съчетаването на мотиви от растителния свят, птици, фантастични животни, човешки фигури.

Дебърските резбари създават ажурна триизмерна резба. Най-голямото им постижение е, че техните композиции са посветени на човека и неговото житие-битие.

Предпочитаните в Тревненската школа мотиви са растителните: цветя, клонки, лозини, дъбов лист, както и слънцето, символ на възраждащия се живот. Майсторите работели върху орех, липа, елша, круша, дъб, топола. Понякога ги смесвали и постигали естествена игра на цветовете на дървесината. Те работели с длета с различни профили, според изрязваните мотиви.

Наследник на традициите на тревненските майстори е Антон Николов – победителят в Майсторската надпревара по "Дърворезба" през 2015 г. в ЕМО "Етър".

Антон е роден на 12.07.1967 г. в София. Завършва Националната гимназия за приложни изкуства в Трявна през 1986 г., специалност "дърворезба". Повече от 20 години той работи като дърворезбар и дърводелец в Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна, където се запознава с личност, оказала силно влияние върху професионалното му израстване - Георги Райков. От него Антон се научава да бъде последователен в работата, да преследва своята цел - от идеята до реализацията на проекта.

И по майчина, и по бащина линия Антон има майстори в своя род. Синът му Венцислав също тръгва по стъпките на баща си.

Любимият материал на Антон е липата, но най-характерен за неговото изкуство е орехът, чиято твърдост и устойчивост пренасят през вековете красотата на тревненската художествена дърворезба.

Антон Николов създава резбите върху вратата на Ритуалната зала в Община Трявна; таванът на рецепцията в хотел "Фенерите" в село Кметовци, иконостасът на параклиса в Еленското село Раевци.

Едно от най-големите му предизвикателства е участието в облога между тревненски майстори-дърворезбари, организиран през 2007 г. в одаите на Калинчевата къща. Той пресъздава легендарния облог между майстор Димитър Ошанеца и калфата Иван Бочуковеца за украса на таваните на къщата на хаджи Христо Даскалов.

Като свое най-голямо постижение Антон Николов приема извоюването на Голямата награда "Сребърна хлопка" от Майсторската надпревара "Дърворезба" по време на ХІІІ Международен панаир на традиционните занаяти в Етнографски музей на открито "Етър" през 2015 г.

Снимки от изложбата

1

2

3

3

1

2

3

3