програмата
Откриване на изложба-базар на Пенка Ставрева от с. Първенец,
носител на наградата "Сребърна хлопка" в майсторската надпревара в дните на Международния панаир на занятите – 2012 г.

1

2

3

4

5

6
7
8
   Плъстите са най-примитивните форми на текстил. При тяхното производство напълно отсъстват елементи на плетене и тъкане. Те представляват вид нетъкан текстил и се получават от способността на вълнените влакна да се сплъстяват при намокряне. Технологичната обработка на плъстене не изисква специални инструменти за работа.
   Изработването им е широко разпространено в Централна Азия. Смята се, че тези старинни форми на текстил са пренесени у нас от прабългарите. В миналото от тях са произвеждали постелки, преградни стени, юрти, връхни дрехи и други предмети, които са притежавали топлоизолационни и влагоустойчиви качества.
   Плъстенето днес позволява различни третирания и нови приложения. Древната техника на изработване на плъсти се преоткрива в съвремието от едно ново поколения майстори и самоуки. Пример за това е Пенка Димитрова Ставрева, победителка в състезанието "Плъсти", проведено в дните на X-тия Международен панаир на народните занаяти в АЕК "Етър" през 2012 г. Тя завършва Професионална гимназия по дървообработване и интериорен дизайн "Христо Ботев" в гр. Пловдив. Поредното изложение, в което тя участва, я среща с древния занаят - плъсти. През периода на занаятчийската си практика, усвоява до съвършенство, както традиционните, така и най-модерните техники в занаята.
   В самостоятелната си изложба-базар, победителката представя разнообразни изделия като украшения за дома, разнообразни комплекти, сувенири, пана за стена и др. Всички те са изработени с богато въображение, търпение и усет към красивото.
Пенка Ставрева

Пенка Ставрева    Родена е на 14.08.1958 г в гр.Стара Загора. От 2000 г. се занимава с художествена дейност. През 2006 г. успешно полага изпит и получава свидетелство от Националната занаятчийска камара - Майстор на национални кукли-сувенири. С няколко самостоятелни изложби в Пловдив, тя успява да заплени много хора в занаята, който печели все по-голяма популярност в Новото време. Участвала е в редица други изложения в страната и чужбина. А в дните на X-тия Международен панаир на народните занаяти, тя печели голямата награда "Сребърна хлопка" и покана за организиране на своя изложба-базар в АЕК "Етър" за 2013 г.

Адрес:
п.к.4110
с. Първенец, ул. Възраждане N:23, обл. Пловдив
телефон: 0898 738360
e-mail: pepi_stavreva@abv.bg