програмата
Откриване на изложба- базар на Христо Неделев, майстор ножар от гр. Карлово

1

2

3

4

5

6

7

8

      Христо Неделев е роден на 9 май 1952 година в гр. Карлово.
      Преди постъпването му на работа в ВМЗ-Сопот през 1973г., нищо не показва, че ножарството ще се окаже негова съдба. Там изработването на ножове се превръща в хоби за него, а през 1985 година той вече е включен към създадената в завода специална група за изработване на сувенири.
      Тогава Христо се запознава с Кирил Коликов, утвърден и известен майстор ножар от Пловдив.Именно контакта с него дава огромен тласък да израстването му. От 1985 г., до явяването му през 1990 г. на изпит пред Задругата на майсторите на народни художествени занаяти (ЗМНХЗ), Христо минава през всички степени на обучение. За 5 години той усвоява тънкостите на занаята, запознава се с неговата история и традиции. Желанието му за усъвършенстване и развитие запалва и по-младите. До края на 2000 г. Христо вече има двама ученика, които също успешно полагат изпити пред Задругата. Единият от тях племенникът му Павел Неделев.
      За Христо няма тайни в занаята. Любимите му традиционни ножове са ергенския, баскията, за дране и др., Но голямата му страст са гравирането и инкрустацията върху тях.
      В творческата му биография до сега липсва самостоятелна изява. Единственият форум, на който е представял свои изделия са организираните в Орешак ежегодни изложения на художествените занаяти и изкуство. През 2009 година Христо Неделев взема участие в майсторската надпревара „Ножарство”, организирана в дните на VІІ Международен панаир на занаятите. Сред голяма конкуренция на майстори от Габрово, София, Карлово и Пловдив, той печели Голямата награда „Сребърна хлопка” и покана за организиране на самостоятелна изложба в АЕК „Етър” през 2010 година.

Координати:
4300 Карлово, ул."Бешбунар"27
GSM 0888399035
e-mail: nedelev68@abv.bg