програмата
Изложба "Гайтанът-традиция в съвременния бит"

1

2

3

4

5

      Изложбата на Йовка Петрова Пенева представя разнообразни произведения, изработени с гайтан. Авторката е родена на 27 септември 1932г. в с. Чавеи, Габровско. Завършила е висшето си образование в София. Била е учителка по география в ПМГ “Иван Гюзелев” в гр. Габрово. Водела е кръжок за работа с гайтан.
      От няколко години е член в Клуба на инвалидите в гр. Габрово, който помогна за реализиране на изложбата.
      Йовка Пенева твори с гайтан от доста време. В рода й никой не се е занимавал с подобно нещо. Споменава, че понякога й отнема повече време, за да създаде определен предмет с гайтан. Красотата им се превръща в стимул и вдъхновение за нея да продължи да го прави, за да радва окото на хората.
      Нейната колекция обхваща значителни по обем атрактивни творения, приложими днес. Чрез таланта и усета й към красивото и уникалното, изложбата разкрива многообхватната функция на експонатите, използвани в наши дни, както и многообразните им модификации, сътворени с гайтан. Това са с вкус направени медальони за украшение, мини пана, окачвани на стената, различно изработени по големина слънца за декорация, салфетки за маса, ръкохватки, поставки за чаши, тишлайфери, придаващи изисканост и стил на трапезата.
      Експозицията допринася за съхраняване традицията, свързана с изработване на богат асортимент от гайтанени модели. Но в същото време прокарва път, даващ тласък за новост и въображение в съвременния бит.