програмата
Изложба-базар "Грънчарство" - автор Николай Стоянов Йовков - майстор грънчар от Троян

1

2

3

4

5

Н.Йовков       Николай Стоянов Йовков е роден на 04.04.1948 в с. Абланица, Ловешко. Баща му, Стоян Йовков е керамик, наследил занаята от своя баща - Йовко Соянов, така че Николай израства сред шума на грънчарското колело и магията на глината. Завършва керамичното училище в Троян през 1967г., а след това е приет в Художествената Академия "Николай Павлович" в София, където учи керамика в класа на проф. Венко Колев. След завършването на Художествената Академия Николай се завръща в Троян и постъпва на работа като преподавател по керамика в Художественото училище. За кратко е зам. директор, а след това и директор на училището, но административната работа не му е по сърце и продължава работа като преподавател. Глината е голямата му любов, тя е смисълът на неговия живот. Участва в ОХИ в Троян, София, Плевен. Негови творби има в частни колекции във Франция, Швейцария (където специализира през 2000г.) Италия, САЩ, Япония, Германия.
      Самостоятелни изложби в Орешак, Плевен, Трявна и Троян. Творчеството на Николай Йовков се характеризира с голямо разнообразие от стилове и форми, но от 15 г. се ориентира в изработването на Търновска сграфито керамика, която е предимно за износ и в която преобладават растителни, геометрични и животински елементи.
      Една от най-любимите му форми са "шейтанките" (дяволските стомни и кани) около 7-8 различни форми. В асортимента преобладават чиниите. От 10 до 40 см. диаметър те са най-подходящата форма за развитие на орнамента и въображението. Прави голямо разнообразие от кани кани за вино оцветени както в жълто като основен цвят и обработени в зелено и кафяво, така и изцяло в зелено с оцветена с меден окис глазура.
      Дядото на Николай - Йовко е първият грънчар в родното му село Абланица едва 16 годишен започва да работи самостоятелно, като преди това чиракува и учи занаят в с. Борима - Троянско. Покрай него научават занаята и още двама негови братя - Станю и Петко. Занаята продължават и двамата му сина Стоян и Бою. Бащата на Николай Стоян Йовков е изявен керамик с много изложби в страната и чужбина, с много награди, както и златен медал от Копривщица и званието "Заслужил майстор на народните художествени занаяти"
      Голямата дъщеря на Николай - Ралица е четвъртото поколение на фамилията Йовкови. Завършила художественото учи в Троян през 1996г. и с отличие Художествена Академия в София със специалност керамика. Тя успешно продължава традицията, но поема по свой, характерен стил, който я отличава от останалите и както дядо си и баща си, по традиция печели изяви и награди в страната и чужбина.

Координати:
гр. Троян 5600, ул. Хр. Смирненски 32
GSM 0888958699
e-mail: n.yovkov@abv.bg

      Грънчарството е занаятчийска технология за производство на керамика, при която глината се оформя в съдове, по принцип с утилитарна цел. Естетическите съображения често влияят на създаването на грънчарските съдове. Съвременните методи за серийно производство изместват традиционното грънчарство, поради което днес в индустриализираните страни то се концентрира повече върху естетиката, отколкото върху функционалността.
      Човекът, занимаващ се с грънчарство, се нарича грънчар. Негов основен инструмент са ръцете му, въпреки че в историята на грънчарството са създадени множество други инструменти, като грънчарското колело, различни лопатки, оформящи и режещи инструменти, валяци.