През своето многовековно съществуване българският народ е практикувал занятия, за направа на оръдия на труда и предмети за битово потребление. Различните домашни дейности, наследени от предците, се обогатяват като приемат творческите възможности и изпълнителското майсторство на народа. Домашното производство е едно от гнездата, където се заражда, разраства и укрепва спецификата на българската традиционна култура.
     Народните умения - плод на мъжките и женски ръце са многообразни.
     По време на Международния панаир на народните занаяти, ние представяме някои от тях.

Плетене на въжета от козина и кълчища

     Изработването на въжета за задоволяване нуждите на пазара в миналото, се е извършва от занаятчии въжари. Въжарството е заимствано от домашното приготвяне на въжета и върви, което се прави като се усукват няколко нишки с помощта на вретено, вител или дървено колело. Дебелите въжета се изработват на специална макара, заимствана от мутафчийските занаят.

плетене на въжета #1

 

плетене на въжета #2

 

плетене на въжета #3

 

плетене на въжета #4

 

плетене на въжета #5

 

плетене на въжета #6

 

плетене на въжета #7

 

плетене на въжета #8

 

Плетене на кошове, панери

     Повсеместно ръчно домашно производство е плетенето на кошници, кошове, кошери ... използва се еластичността на някои дървесни видове, като повет, върбови пръчки, лесково дърво. С тях се задоволяват различните нужди от съдове: кошници за предене, кошници за сливи, ябълки, шиник, лъжичник, житен кош, брашнен кош, пчелен кошер и др. По време на панаира майсторът кошничар показва плетене на кошове от цепени лескови пръчки.

плетене на кошове и панери #1

 

плетене на кошове и панери #2

 

плетене на кошове и панери #3

 

плетене на кошове и панери #4

 

плетене на кошове и панери #5

 

плетене на кошове и панери #6

 

плетене на кошове и панери #7

 

плетене на кошове и панери #8

 

Плетене на беленица
плетене на беленица #1

плетене на беленица #2

плетене на беленица #3

плетене на беленица #4

плетене на беленица #5

плетене на беленица #6

плетене на беленица #7

плетене на беленица #8

Боядисване с естествени багрила
боядисване #1

боядисване #2

боядисване #3

боядисване #4

       
Пушене на сливи

     В експонираното на територията на музея "сушило за сливи" по време на панаира ще се сушат (опушват) сини сливи, от които всеки може да вкуси.

пушене на сливи #1

пушене на сливи #2

пушене на сливи #3

пушене на сливи #4

пушене на сливи #5

     
Варене на маджун от сини сливи

     Есента е сезона, в който всяко балканджийско село ухае на печени или варени сливи. В сушилата се пекат денонощно сливи за продан срещу пари или натурална размяна. Пак то това време всяка жени вари за нуждите на домакинството от добре узрелите сливи мармалад (маджун). Предварително почистените от костилките сливи се варят на тих огън продължение на няколко часа, докато сместа се сгъсти (след бъркалката остават следи). Ако сместа се превари, маджуна става много гъст. Ако пък остане суров - киселее. За "услаждане " му се слага малко дървесна пепел. По време на панаира ние представяме варене на маджун от сини сливи, от който всеки може да опита.

маджун от сини сливи #1

маджун от сини сливи #2

маджун от сини сливи #3

маджун от сини сливи #4

маджун от сини сливи #5

     
Чепкане на вълна

     Първичната обработка на остриганата след изпиране вълна, включва разчесване (почистване на вълната от ненужни частици - трънчета, бодили) и влачене на примитивен дарак. В народната традиция това е умение, което всяко пораснало момиче и жена извършват в свободното си време. По време на тлаки и седенки младите момичета предат и тъкат. По време на панаира ние представяме разчесване на вълна и влачене на цигански (примитивен) дарак.

чепкане на вълна #1

чепкане на вълна #2

чепкане на вълна #3

чепкане на вълна #4

чепкане на вълна #5